Balaguer TV | L’últim ramat de Cabra Catalana

 

És un dels darrers exemplars de Cabra Catalana. L’últim ramat d’aquesta espècie de cabres el trobem a Vilanova de Meià, al corral de l’Artur, que un bon dia va decidir posar-se a treballar per recuperar aquesta raça.

A l’Artur, això de fer de ramader li ha vingut de nou. Ell és membre de Cultures Trobades, una associació que neix amb l’objectiu de recuperar elements del territori que han anat desapareixent.

No fa pas tan però aquesta raça gaudia d’amplis ramats per tot el territori. Amb els anys però aquets tipus de cabra es va barrejar amb altres races i des de mitjans de segle vint la cabra catalana va anar diluint-se.

Les primeres informacions d’aquest tipus de cabra les trobem a l’època de la Mancomunitat quan Rossell Vila en va fer un inventari.

Per l’Artur, tot va començar amb un petit ramat de 20 cabres que a base de treball ha pogut arribar els 120 exemplars. Ara assumeix el repte de mantenir la raça com una responsabilitat.

El manteniment però suposa un gran cost per un ramat tan petit, per això van engegar una iniciativa perquè la gent apadrines una Cabra Catalana

L’Artur defensa la supervivència d’aquest tipus de cabres al mateix temps que creu en un altra ramaderia, allunyada de les grans cadenes i més a prop del territori.

Font: http://www.balaguer.tv/lultim-ramat-de-cabra-catalana/